Scones
Det här behöver du:
7-8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
3 dl mjölk
7-8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
3 dl mjölk
Blanda mjöl, pakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i mindre bitar och blanda ner det i mjölet, blanda tills det inte är klumpigt. Häll ner mjölken och knåda till en deg.
Dela degen i så många bitar du vill ha och platta ut till runda kakor cirka 10-12 cm. Nagga dem med en gaffel och ställ in i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.
Skär smöret i mindre bitar och blanda ner det i mjölet, blanda tills det inte är klumpigt. Häll ner mjölken och knåda till en deg.
Dela degen i så många bitar du vill ha och platta ut till runda kakor cirka 10-12 cm. Nagga dem med en gaffel och ställ in i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Vill du göra dina scones på ett nyttigare sätt kan du använda dig utav detta receptet istället:
2 ägg
2 msk olivojla
1 dl matyoghurt eller creme fraiche
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Vispa ihop ägg, olivolja och yoghurt.
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll ner äggblandningen och blanda ordentligt.
Knåda ut degen till kakor (se recepter ovan) och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
2 ägg
2 msk olivojla
1 dl matyoghurt eller creme fraiche
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Vispa ihop ägg, olivolja och yoghurt.
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll ner äggblandningen och blanda ordentligt.
Knåda ut degen till kakor (se recepter ovan) och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Spätta och potatis
Här kommer ett jätte enkelt recpet på spätta och sås.
Det här behöver du:
Spättafileer
Ströbröd
Potatis
1/2 dl majonäs
1 dl vispad grädde
Rödlök
Dill
Salt
Peppar
Spättafileer
Ströbröd
Potatis
1/2 dl majonäs
1 dl vispad grädde
Rödlök
Dill
Salt
Peppar
Börja med att panera spättafileerna i ströbröd och stek dem sedan i margarin. Glöm inte att salta och peppra. Koka samtidigt potatisen.
Så här gör du såsen:
Blanda majonäs och vispad grädde. Hacka i rödlök och dill. Rör om och servera kall.

Broccolipaj
Det här behöver du:
150 g margarin
150 g margarin
3 dl vetemjöl
300 g broccoli
1 chili
1 rödlök
150 g mögelost
2 ägg
1 dl mjölk eller grädde
300 g broccoli
1 chili
1 rödlök
150 g mögelost
2 ägg
1 dl mjölk eller grädde
Vi börjar med att göra skalet. Blanda margarin, vetemjöl och 2 msk kallt vatten så du får en deg. Tryck ut det i en pajform och nagga med en gaffel i botten.

Ställ den i kylen i ca 30 minuter, efter det förgräddar du pajskalet i ugnen på 200 grader tills det får färg.
Medan pajskalet står inne i ugnen gör du fyllningen.
Fräs en rödlök tillsammans med chilin tills det mjuknar.

Hacka broccolin i mindre bitar.
Ta ut skalet när det är färdigt och lägg i fyllningen. Smula över osten.

Vispa två ägg och 1 dl mjölk eller grädde i en separat skål och häll sedan detta över pajen.
Ställ in ugnen igen (225 grader) och låt stå tills det tjocknar. Då är det klart.

Hemmagjord kebabrulle
Här kommer ett supergott och superenkelt recept på hur man kan göra en hemmagjord kebabrulle. Detta tar max 15 minuter att göra själv.
Det här behöver du:
Kebabkött
Valfria grönsaker
Vitlökssås
Valfri stark sås
Bröd
Kebabkött
Valfria grönsaker
Vitlökssås
Valfri stark sås
Bröd
Välj ut de grönsakerna du vill ha i din kebabrulle. Jag valde gurka, sallad, tomat och lök. Hacka de grönsakerna du valt och lägg åt sidan så länge.

Värm upp kebabköttet, det kan du köpa färdigt i din mataffär. Hur man värmer det står på paketet.

Ta fram ett stort bröd, jag valde att använda vanligt tacobröd, som du lägger köttet och grönsakerna på. Toppa med såserna. Vitlökssåsen kan du snabbt röra ihop själv med crème fraiche, pressad vitlök, salt och peppar. Sedan är det bara att rulla ihop brödet till en tight rulle och sedan är det klart att ätas.

Blomkålsmos och lunchkorv
Här kommer ett recept på blomkålsmos för dig som vill byta ut potatismoset mot något nyttigare.
Det här behöver du: (1-2 portioner)
Ett blomkålshuvud
Matlagningsgrädde
Smör
Vitlök
Salt
Peppar
Ett blomkålshuvud
Matlagningsgrädde
Smör
Vitlök
Salt
Peppar

Ta bort det gröna och skölj av blomkålen. Dela den sedan i mindre bitar.

Lägg de i en kastrull med kokande vatten och låt de koka tills blomkålen börjar bli väldigt mjuk. Känn av med en gaffel lite då och då medan det kokar.
Ta fram korven, gjärna en lite tjockare. Skär snitt i korvarna som på bilden och stek dem sedan på låg värme så att dem inte blir brända.
Häll av vattnet från blomkålen när den har blivit mjuk. Mosa med antingen en stavmixer eller visp (gaffel funkar säkert också om du inte har något av detta..) Smaksätt moset med pressad vitlök, salt och peppar. Häll sedan i lite grädde och smör i taget, smaka av så att det inte blir för mycket/lite. Blanda.

Häll av vattnet från blomkålen när den har blivit mjuk. Mosa med antingen en stavmixer eller visp (gaffel funkar säkert också om du inte har något av detta..) Smaksätt moset med pressad vitlök, salt och peppar. Häll sedan i lite grädde och smör i taget, smaka av så att det inte blir för mycket/lite. Blanda.

Spagetti och köttfärssås
Idag ska jag visa er ett recept på köttfärssås som jag improviserade ihop :)
Du behöver:
Köttfärs (mängd beroende på hur många som ska äta)
1/2 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk ketchup
1 msk sweet chili sås
2 msk soya
2 vitlöks klyftor
Salt + peppar
Köttfärs (mängd beroende på hur många som ska äta)
1/2 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk ketchup
1 msk sweet chili sås
2 msk soya
2 vitlöks klyftor
Salt + peppar
Börja med att hacka den gula löken i små bitar. Läggg i köttfärsen i en stekpanna och hacka den försiktig, stek sedan tillsammans med den hackade löken. Låt pastan stå och koka samtidigt.
Häll på grädde, ketchup, sweet chili och soya när köttfärsen är genomstekt. Pressa sedan i vitlöken. (man kan skippa detta om man inte tycker om vitlök) Salta och peppra efter smak. Låt det sedan stå och koka en stund.
Häll på grädde, ketchup, sweet chili och soya när köttfärsen är genomstekt. Pressa sedan i vitlöken. (man kan skippa detta om man inte tycker om vitlök) Salta och peppra efter smak. Låt det sedan stå och koka en stund.

Bon Appetit! Vill du ha ost till kan du riva det och strö över maten.
Smoothie
Mango/banan smoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt
1/2 banan
1 mango (skalad utan kärna)
Häll i allt i en mixer och blanda. Häll sedan upp i glas och ställ in i kylskåpet. Gillar du inte just mango eller banan kan du självklart välja andra frukter.

Jag valde att toppa min med mango bitar.
2 1/2 dl vaniljyoghurt
1/2 banan
1 mango (skalad utan kärna)
Häll i allt i en mixer och blanda. Häll sedan upp i glas och ställ in i kylskåpet. Gillar du inte just mango eller banan kan du självklart välja andra frukter.

Jag valde att toppa min med mango bitar.
Önskemål
Tänkte kolla med er om ni har några önskemål på vad ni vill se för recept i bloggen? Eller om ni har några andra synpunkter.
Snart kommer det komma upp lite goda smoothie recept :)
Pasta Carbonara
Det här behöver du (4 portioner)
300 g spagetti
150 g bacon
300 g spagetti
150 g bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
0,5 dl grädde
100 g riven parmesanost
Salt
Grovmalen svartpeppar
Koka först upp pastan tillsammans med 1 tsk olivolja.
Skär bacon i bitar och hacka lökarna fint.
Stek bacon och lök var för sig på medelhög värme, akta så det inte blir bränt.
Vispa ihop ägg, grädde och den rivna osten. Vispa bara lätt upp äggen.
Tillsätt salt. Häll av vattnet från pastan när den är färdig kokt och blanda med bacon och löken. Blanda sedan allt med äggblandningen.
Servera på en tallrik och tillsätt peppar.
100 g riven parmesanost
Salt
Grovmalen svartpeppar
Koka först upp pastan tillsammans med 1 tsk olivolja.
Skär bacon i bitar och hacka lökarna fint.

Stek bacon och lök var för sig på medelhög värme, akta så det inte blir bränt.

Vispa ihop ägg, grädde och den rivna osten. Vispa bara lätt upp äggen.
Tillsätt salt. Häll av vattnet från pastan när den är färdig kokt och blanda med bacon och löken. Blanda sedan allt med äggblandningen.
Servera på en tallrik och tillsätt peppar.

Tacos
Idag är det fredag, och den maträtten jag tänker på då är såklart tacos! Därför tänker jag tipsa er om mina två favoritsåser man kan ha till.
Hemmagjord tacokrydda (ca 2 dl)
4 msk chilipeppar
2 msk lökpulver
2 msk mald spiskummin
2 msk paprikapulver
2 tsk oregano
2 msk salt
1 msk nymalen svartpeppar
1 ½ msk råsocker
Blanda allt och förvara i en burk med lock.
Häll sedan upp 3 dl gräddfil i en skål och lägg i 3 msk av tacokryddan och blanda.
4 msk chilipeppar
2 msk lökpulver
2 msk mald spiskummin
2 msk paprikapulver
2 tsk oregano
2 msk salt
1 msk nymalen svartpeppar
1 ½ msk råsocker
Blanda allt och förvara i en burk med lock.
Häll sedan upp 3 dl gräddfil i en skål och lägg i 3 msk av tacokryddan och blanda.
Den andra såsen är en superenkel vitlökssås.
Ta 3 dl gräddfil eller crème fresh, pressa i 1-2 vitlöksklyftor. Salta och peppra sedan efter smak.
Ta 3 dl gräddfil eller crème fresh, pressa i 1-2 vitlöksklyftor. Salta och peppra sedan efter smak.


Kryddkyckling
Idag ska jag visa er hur man lagar kryddkyckling, ett jätte enkelt men gott recept.
Det här behöver du:
500g kyckling
1 dl ketchup
Det här behöver du:
500g kyckling
1 dl ketchup
3 msk curry
1 tsk salt
1 tsk peppar
3,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 tsk peppar
3,5 dl matlagningsgrädde

Skär kycklingen i bitar och lägg i en form.

Blanda keptchup, curry, salt och peppar i en skål.

Pensla på allt på kycklingbitarna.
Ställ in i ugnen i 225 grader. Ta ut formen efter 20 minuter när kycklingen nästan är färdig och häll på grädden. Ställ tillbaka in i ugnen och låt stå i 10 minuter. Servera sedan med ris.

Gulaschsoppa
Det här behöver du:
4-5 potatisar
4-5 potatisar
2 gula lökar
1 röd paprika
300g nötfärs
3 msk tomatpuré
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 köttbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
Börja med att steka löken och vitlöken i olja och tillsätt köttfärsen. Skala och skiva potatisen, dela paprikan i småbitar och lägg i stekpannan. Rör ner tomatpuré, vatten och buljongtärningarna.
Sätt på lock och låt koka i ca 15 min (tills potatisen mjuknat) Häll i salt och peppar och avsluta med att röra ner grädden.
Sätt på lock och låt koka i ca 15 min (tills potatisen mjuknat) Häll i salt och peppar och avsluta med att röra ner grädden.

Servera gärna med en baugette eller något annat gott bröd!
Lax med apelsinsås
Idag tänkte jag tipsa er om en apelsinsås som är jättegod att ha till lax och pressad potatis. Den är väldigt enkel att göra.
Det här behöver du: (2-3 personer)
1 dl grädde
Majonäs
Apelsinjuice
Det här behöver du: (2-3 personer)
1 dl grädde
Majonäs
Apelsinjuice
Vispa grädden och tillsätt sedan 2 msk majonäs. Häll sedan i apelsinjuice efter smak, beroende på hur stark man vill ha den. Serveras kall.

Kycklinggryta med koriander
Det här behöver du: (ca 5 portioner)
700g kyckling
1 tsk röd currypasta
300g krossade tomater
40ml kokosmjölk
55g hackad koriander
2dl matlagningsgrädde
1-2 vitlöks klyftor
1 tsk röd currypasta
300g krossade tomater
40ml kokosmjölk
55g hackad koriander
2dl matlagningsgrädde
1-2 vitlöks klyftor
Salt
Ärtor och/eller bönor
Ris

Börja med att skär kycklingen i bitar. (cirka 3x3cm)

Lägg bitarna i en gryta och stek dem i olja.
Lägg i 1 tsk röd currypasta när kycklingen börjar få färg.
Vänta tills kycklingen är genomstekt.
Lägg i 1 tsk röd currypasta när kycklingen börjar få färg.
Vänta tills kycklingen är genomstekt.

Häll på de krossade tomaterna, kokosmjölen, koriandern och grädden.
Om man tycker om vitlök kan man pressa i 1-2 klyftor.
Vill man ha ärtor och bönor i kan man hälla i det också.
Glöm inte att salta. Låt grytan koka i några minuter.
Serveras till ris.


Färdigt!

Vill ni tillsätta mer salt när det är färdiglagat passar flingsalt
extra gott att strö över.
extra gott att strö över.
Hoppas det smakar, skulle bli jätte glad om du lämnade en kommentar om vad du tyckte om rätten ♥
Mitt projektarbete
Jag heter Emily och går Samhäll Media tredje året. Jag har valt att skapa en matblogg som projektarbete där jag kommer uppdatera med sköna recept som inte tar för lång tid eller är för svårt att laga, och är gott. Så när du behöver lite insperation till nya recept kan du alltid kika in här.
